Root Cause Analysis (RCA)
Zomerworkshop Root Cause Analysis
Hadrion

OPEN Zomerworkshop Root Cause Analysis

Hoe kun je klachten, kwaliteitsproblemen en incidenten met succes omzetten in kwaliteitsverbetering en kostenverlaging?

Zijn de zomermaanden minder hectisch dan normaal? Eind juni kunt u op twee vrijdagen intensief werken om Root Cause Analysis op kwaliteitsproblemen en incidenten te leren toepassen.

De cursisten vinden de workshop RCA niet alleen praktisch en een nuttige uitbreiding van hun "gereedschapskist", maar ook leuk en inspirerend. Probleemoplossen is immers uitdagend en geeft veel voldoening als het lukt.

Bekwaamheid opbouwen in Root Cause Analysis kan ook voor uw loopbaan positief zijn. Uit recent onderzoek van functie-eisen in vacatures, blijkt dat probleemoplossen één van de meest gevraagde vaardigheden is.

Zomerworkshop RCA

Hadrion Root Cause Analysis

Een kwaliteitsprobleem of incident kost geld en tijd om op te lossen. Op termijn kan het leiden tot reputatieschade of claims. In het ergste geval is er persoonlijk letsel. De directe gevolgen oplossen heeft meestal prioriteit. Als het blijft bij het oppervlakkig vaststellen van de oorzaken, kan het probleem zich herhalen in een andere gedaante met andere personen in de hoofdrol.

De systematiek van Hadrion RCA garandeert het objectief en onbetwist in beeld brengen van alle technische, menselijke en organisatorische oorzaken. Bovendien maakt het de verbanden tussen de basisoorzaken (root causes) en het probleem zichtbaar en aantoonbaar. Investeringen in verbeteringen zijn daarom eenvoudiger te verantwoorden. Dit komt de kwaliteit ten goede en voorkomt herstelkosten en reputatieschade in de toekomst.

Wat is het doel van de training?

De training leert u niet alleen hoe Root Cause Analysis werkt. U gaat ook anders kijken náár en denken óver incidenten en kwaliteitsproblemen. U leert technieken en vaardigheden, die helpen het onderzoek goed uit te voeren, uw collega's erbij te betrekken en overtuigend uw analyse en verbeteringen te presenteren aan het management.

RCA

Hoe ziet de training er uit?

De zomerworkshop bestaat uit twee opeenvolgende vrijdagen. Op een mooie locatie, vrij van uw werk en ongestoord door collega's, kunt u zich helemaal concentreren op het leren beheersen van RCA.

U leert de theorie meteen toepassen op diverse realistische casussen. U werkt samen met andere cursisten. Na afloop heeft u alle technieken geoefend, om een RCA in uw eigen organisatie uit te voeren en te coordineren.

De training behandelt de volgende onderwerpen:

 • Hoe werkt Root Cause Analysis?
 • De opbouw of anatomie van een kwaliteitsprobleem of incident
 • De kracht van een goede probleemdefinitie (o.a. Kepner & Tregoe)
 • De hulpmiddelen bij onderzoek (hypothesen, bewijsvoering, inductie, deductie)
 • Technieken en vaardigheden voor een goed interview
 • Overzicht scheppen met een tijdlijn
 • Analyse met een oorzakenboom of feitenboom
 • Basisoorzaken of "root causes" identificeren
 • Rapporteren, presenteren en verbeteren
 • Raadix software

De training sluit af met een terugblik op uw ervaringen en kijkt vooruit naar de toepassing in uw eigen organisatie.

Resultaten

Na afloop van de workshop vindt u het vanzelfsprekender te zoeken naar de onderliggende oorzaken van een kwaliteitsprobleem of incident. U beheerst een aantal praktische technieken om het probleem te definieren, onderzoek voor te bereiden, een tijdlijn te gebruiken en causale verbanden inzichtelijk te maken. U kunt de oorzaken concreet, objectief en onbetwistbaar aantonen en verbeteringen eenvoudiger verantwoorden. Ook weet u hoe u uw resultaten overtuigende kunt presenteren. Hiermee kunt u een klacht, incident of kwaliteitsprobleem effectiever aanpakken en oplossen.

Zomerworkshop 2018 (open inschrijving)

 • Dag 1: Vrijdag 22 juni 2018
 • Dag 2: Vrijdag 29 juni 2018

Aanmelden voor de zomerworkshop...


In december 2018 is de winterworkshop


Informatie aanvragen

Stuur mij informatie over:

Naam:

E-mail:


Wat is Root Cause Analysis?

Root Cause Analysis (RCA) helpt om systematisch een klacht, kwaliteitsprobleem of incident te ontleden. Het doel is herhaling te voorkomen, kosten te besparen en de kwaliteit te verbeteren.


Doel van de workshop

U leert praktische vaardigheden en technieken om Root Cause Analysis binnen uw organisatie te kunnen toepassen. U leert bovendien hoe u makkelijker uw collega's en het management meeneemt in het probleem en de oplossing.


Voor wie is de workshop?

De workshop is ideaal voor wie normaal druk bezet is, en in de zomer tijd heeft om zich twee vrijdagen los te maken van het werk. De workshop beperkt zich tot de twee cursusdagen. Meer tijd hoeft u niet vrij te maken. Elke dag vraagt slechts een korte voorbereiding (minder dan 30 minuten per cursusdag).

U leert RCA van begin tot einde toepassen tijdens de twee dagen. De workshop is actief. Theorie en oefening wisselen elkaar af. Na afloop kunt u meteen in uw eigen organisatie met RCA aan de slag.


Vakgebied en opleiding:

U bent werkzaam in de industrie, dienstensector of gezondheidszorg en betrokken bij het oplossen van klachten, kwaliteitsproblemen of incidenten. Uw vooropleiding is MBO, HBO of universitair.

Tijdsinvestering

U besteedt 14 uur aan het bijwonen van de trainingsdagen en ongeveer 1 uur aan voorbereiding.


Aantal deelnemers

Maximaal 8 deelnemers.

Tijd

Tweedaagse workshop van 9:30 uur t/m 16:30 uur


Prijs

€ 995,- (excl. BTW) per deelnemer.

Inclusief: koffie, thee, lunch, cursusmateriaal, deelnamecertificaat en één licentie Raadix RCA software.

Verkoopvoorwaarden


Locatie

Hotel de Kastanjehof, Kloosterlaan 1, Lage Vuursche (www.denieuwekastanjehof.nl). Mooie locatie gelegen middenin de bossen tussen Amersfoort en Hilversum.

Goed bereikbaar per auto en voldoende gratis parkeergelegenheid.


Wat zeggen de deelnemers?

Deelnemers zeggen over de workshop het volgende: “Praktisch en veel oefenen”,
“Nuttig, veel geleerd”,
“De tijd vliegt voorbij”,
“Erg leuk om te doen”,
“Veel praktische tools!",
"Met RCA kun je meteen beginnen”.

Referenties


In-company training

Een besloten in-company training is ook mogelijk. Data en locatie van de training wordt in overleg met u vastgesteld.

Lees meer...